Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αθωώθηκε για το ναυάγιο το πλήρωμα του «Prestige»

ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ


Η ισπανική Δικαιοσύνη έκρινε αθώους σήμερα τους τρεις κατηγορούμενους στη δίκη για το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Prestige», το Νοέμβριο του 2002, για την μία κατηγορία η οποία αφορούσε την πρόκληση της πετρελαιοκηλίδας στα ανοικτά της Γαλικίας.

Αθωώθηκε για το ναυάγιο το πλήρωμα του «Prestige»
Ένδεκα ακριβώς χρόνια από την ημέρα που το Prestige εξέπεμψε SOS, η ισπανική δικαιοσύνη απήλλαξε σήμερα τους τρεις κατηγορουμένους για το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου, από το οποίο δημιουργήθηκε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία.

Ο πλοίαρχος καταδικάσθηκε πάντως σε φυλάκιση εννέα μηνών επειδή αρνήθηκε τη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου.

Στις 19 Νοεμβρίου 2002, αφού επί έξι ημέρες ήταν έρμαιο των κυμάτων μέσα σε τρικυμία στον Ατλαντικό, το Prestige βυθίσθηκε στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας, προκαλώντας στη χώρα μια χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντική καταστροφή, δημιουργώντας μια πετρελαιοκηλίδα η οποία ρύπανε επίσης τις γαλλικές και τις πορτογαλικές ακτές.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης, το ανώτερο δικαστήριο της Γαλικίας στη Λα Κορούνια αθώωσε σήμερα τον έλληνα πλοίαρχο Απόστολο Μαγκούρα, τον επίσης έλληνα πρώτο μηχανικό Νικόλαο Αργυρόπουλο, και τον τότε διευθυντή του ισπανικού Εμπορικού Ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς, για τα αδικήματα "της προσβολής του περιβάλλοντος και προστατευόμενων φυσικών τόπων".

Αντίθετα ο πλοίαρχος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών για "σοβαρή ανυπακοή προς τις αρχές" επειδή είχε αρχικά αρνηθεί να ρυμουλκηθεί στα ανοικτά το ακυβέρνητο σκάφος, όπως του ζητούσαν οι ισπανικές αρχές. Δεν θα εκτίσει πάντως ποινή φυλάκισης λόγω της ηλικίας του – είναι 78 ετών.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει για τους τρεις κατηγορουμένους ποινές κάθειρξης από πέντε ως 12 χρόνια.

Σύμφωνα όμως με το δικαστήριο, οι δύο αξιωματικοί δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την κακή κατάσταση του πλοίου, το οποίο διέθετε όλες τις απαραίτητες άδειες, και δεν αποδείχθηκε "πως γνώριζαν για τις δομικές ανεπάρκειες".

Σχετικά με τον υπεύθυνο του ισπανικού Εμπορικού Ναυτικού, το δικαστήριο έκρινε πως η απόφαση, η οποία ελήφθη από τις αρχές, "σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης", να απομακρυνθεί το πετρελαιοφόρο από τις ακτές, ήταν δικαιολογημένη.

Το πρώτο SOS εκπέμφθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2002, όταν το Prestige, ένα πετρελαιοφόρο μονού τοιχώματος με σημαία Μπαχαμών ναυπηγημένο το 1976 και φορτωμένο με 77.000 τόνους μαζούτ, υπέστη ρήγμα στο κύτος στα ανοικτά της Γαλικίας.

Επί έξι ημέρες το σκάφος, με ρήγμα στο κύτος του, παρέπαιε στη θάλασσα, καθώς οι δημόσιες αρχές πήραν την αμφιλεγόμενη απόφαση να το απομακρύνουν από τις ακτές αντί να το ρυμουλκήσουν σ' ένα λιμάνι για να ελέγξουν τη διαρροή.

Το πετρελαιοφόρο κόπηκε τελικά στα δύο και βυθίσθηκε στις 08:00 το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, σε απόσταση 250 χλμ. από τις ακτές και σε βάθος 3.800 μέτρων, με αποτέλεσμα 63.000 τόνοι μαζούτ να ρυπάνουν σχεδόν 3.000 χλμ. ακτών στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Κατά τη δίκη, στη διάρκεια της οποίας το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις άνω των 200 μαρτύρων και εμπειρογνωμόνων, ο πλοίαρχος και ο εφοπλιστής του Prestige κατηγόρησαν την ισπανική κυβέρνηση ότι ήταν αυτή που προκάλεσε το ναυάγιο όταν έδωσε εντολή στο πλοίο να ανοιχτεί στη θάλασσα.

Οι αρχές "μας έδωσαν την πορεία 320", δηλαδή προς τα βορειοδυτικά και τα ανοιχτά. "Ήταν μια πορεία λίγο ασφαλής. Το πλοίο είχε ρήγμα και το έστελναν στα ανοικτά, στον ωκεανό", είχε καταθέσει στο δικαστήριο ο Απόστολος Μαγκούρας.

"Ήταν η χειρότερη επιλογή. Μας μεταμόρφωναν σ' ένα πλωτό φέρετρο και μας έστελναν να πνιγούμε", είχε προσθέσει.

Μόνος εκπρόσωπος των αρχών μεταξύ των κατηγορουμένων, ο Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς είχε από την πλευρά του υπερασπιστεί αυτή την απόφαση. "Μου φαινόταν καλύτερο να βυθιστεί το πλοίο μακριά από την ακτή για να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές ζημιές", είχε εξηγήσει.

Ένδεκα χρόνια μετά, δεν απομένει κανένα ίχνος της καταστροφής στους βράχους της Γαλικίας.

Ωστόσο οι οικολόγοι εκτιμούν πως ουδέποτε αντλήθηκαν τα δέοντα διδάγματα από την πετρελαιοκηλίδα και δεν έχουν σταματήσει να καταγγέλλουν την απουσία των τότε πολιτικών εκπροσώπων από το εδώλιο των κατηγορουμένων.

Μεταξύ αυτών είναι και ο νυν πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ήταν τότε ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία και είχε κάνει δηλώσεις υποβαθμίζοντας τις συνέπειες της καταστροφής. Είχε αρνηθεί να μιλήσει για "πετρελαιοκηλίδα" και είχε μιλήσει μόνο για "νήματα, σαν πλαστελίνη" για να περιγράψει τις ποσότητες του μαύρου μαζούτ που επί πολλές εβδομάδες εκβράζονταν στις ακτές.
από το ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου